Ryhmät

Muay thai eli thainyrkkeily on Thaimaan kansallislaji ja sen juuret ulottuvat yli 2000 vuoden päähän Thaimaan historiassa. Thainyrkkeily oli muinoin ensisijaisesti aseettoman sodankäynnin muoto, jonka potkuja ja muita tekniikoita käytettiin taistelukentällä lyömäaseiden kanssa. Silloisen sotilasurheilun alkuaika olikin brutaali sillä säännöt olivat niukat ja käsiin sidottiin narua, joiden iskutehoa lisättiin legendan mukaan lasinsirpaleilla.

1930-luvulla laji modernisoitiin ja otetiin käyttöön säännöt, painoluokat, nyrkkeilyhansikkaat ja kehä. Thainyrkkeily muuttui tuolloin ammattilaisurheiluksi ja maahan kasvoi tuhansittain ammattilaistalleja. Thainyrkkeilyyn kuuluvat lyönnein, kyynärpääiskuin, potkuin ja polvipotkuin suoritetut tekniikat täydellä kontaktilla. Myös pystypaini ja heittäminen on sallittu. Monipuolisuutensa ansiosta thainyrkkeily on erittäin tehokas kuntoilumuoto, joka kehittää hapenottokykyä, lihaskoordinaatiota, voimaa, kestävyyttä ja polttaa rasvaa.

Lajin maailman laajuinen leviäminen alkoi 1970-luvulla ja Suomeen thainyrkkeily tuli 1980-luvulla. Ensimmäiset thainyrkkeilyn amatöörien MM-kilpailut järjestettiin vuonna 1995 ja Suomessa kansalliset mestaruuskilpailut järjestettiin ensi kerran vuonna 1998. Parin kymmenen maan MM-kisoista on kasvanut yli sadan maan jättiturnaus ja thainyrkkeilyä voi tänä päivänä harrastaa kaikilla mantereilla.